Nagyvilág

Kirgiz lovastámadás geológusok ellen

Botokkal és gyújtópalackokkal felfegyverzett lovasok támadtak aranylelőhely után kutató dél-afrikai geológusok táborára Kirgizisztánban.

Az eset még szombat hajnalban történt a Talasz tartományban lévő kutatótábornál – közölte hétfőn a Talas Copper Gold dél-afrikai és brit vegyes vállalkozás. A cég elmondása szerint nagyjából tíz lovas jelent meg a tábornál, és felgyújtottak több épületet. A támadók súlyosan megverték a cég biztonsági őrét, akit kórházba kellett szállítani az eset után. Állapotáról nem közöltek pontos adatokat.

A Talas Copper Gold arany után kutat az egykori szovjet tagköztársaságban, ahol négy területre kapott koncessziós feltárási engedélyt. A társaság 2005 és 2010 között 15 millió dollárt fektetett be, és további 2,5 millió dollárt szándékozik beruházni idén az országban.

Nem ez az első eset, hogy támadás ér külföldi bányászati cégeket Kirgizisztánba. A Talas Coppert márciusban hasonló támadást szenvedett el, szintén Talasz tartományban, ahol egy ausztrál bányászcéget is megfenyegettek. Augusztusban pedig egy kínai bányavállalat munkatársait verték meg helyiek.

Almazbek Atambajev kirgiz kormányfő, aki indul az elnökválasztáson, júniusban azt mondta, hogy kormánya megszünteti a korrupciót a bányaiparban, hogy biztonságban legyen az eddig feltáratlan területek kiaknázásából származó jövedelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik