Nagyvilág

Soros 3 lépésben mattolná az euróválságot

Három pontos tervvel állt elõ Soros György az euróválság megoldására. A magyar származású amerikai befektetõ a Handelsblatt címû német üzleti napilapban ismertette javaslatait.

Soros György írásában arra figyelmeztetett, hogy a pénzpiacok egyre mélyebb depresszióba döntik a világot, és ennek beláthatatlan politikai következményei lehetnek. Szerinte a kormányok elveszítették az irányítást a helyzet alakulása felett, különösen Európában. Ezt az ellenõrzést vissza kell szerezni, mégpedig azonnal. Soros György rendkívül bátor lépéseket sürgetett és három ilyenre javaslatot is tett.

1. Azt indítványozta, hogy az euróövezeti országok kormányai haladéktalanul állapodjanak meg egy új, közös európai pénzügyi hatóság felállításáról.
2. A közbülsõ idõben az európai nagybankokat helyezzék az Európai Központi Bank (EKB) felügyelete alá. Cserébe a pénzintézetek egyfajta idõben korlátozott garanciát kapnának.
3. Az Európai Központi Banknak az adós országok számára biztosítania kellene adósságaik rendkívül alacsony költségekkel történõ ideiglenes refinanszírozásának lehetõségét.

Soros György szerint e lépések megnyugtathatnák a piacokat, Európa pedig idõt nyerne egy növekedési stratégia kidolgozására, amely nélkülözhetetlen az adósságválság megoldásához. Az amerikai befektetõ nem zárta ki a görög államcsõd lehetõségét. Ez utóbbinak a bankok mellett áldozatul eshetnek Olaszország és Spanyolország államkölcsönei.

Ezeket a potenciális áldozatokat védeni kell – hangsúlyozta Soros, aki szerint az általa említett intézkedések megvalósítása esetén egy esetleges görög államcsõd sem okozhatna pénzügyi világkatasztrófát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik