Nagyvilág

Már majdnem háromezer halott Szíriában

Az ENSZ adatai szerint több mint 2 900 embert öltek meg a hét hónapja tartó kormányellenes tüntetések alatt Szíriában.

Az ENSZ legfrissebb statisztikáját megbízható szíriai és külföldi forrásokra alapozták – közölte Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője. Elmondása szerint minden halott nevét ellenőrizték és megerősítették, és az áldozatok között valószínűleg szerepelnek a biztonsági erők egyes tagjai is. A halottak száma azonban ennél magasabb lehet, mivel az eltűntté nyilvánított személyek sokkal többen vannak.

Szíriában március óta tartanak a kormányellenes tüntetések, amelyeket Bassár el-Aszad elnök szerint „terroristák és fegyveres bandák” szerveznek, és a biztonsági erőket vetette be a demonstrációk erőszakos szétverésére. A zavargások elől több ezren menekültek a szomszédos Törökországba és Libanonba Szíriából.

Közben Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő megerősítette, hogy megvédik a Libanonba menekülő szíriaiakat, miután olyan hírek jelentek meg, hogy Libanonban vadásznak egyes szíriai ellenzékiekre és visszaküldik őket hazájukba. A libanoni kormányfő közlése szerint “tisztán humanitárius megközelítésből” segítséget nyújtanak a szíriai menekülteknek, gyógyszereket biztosítanak nekik és gondoskodnak a gyermekek iskoláztatásáról. A libanoni kormányfő ötezerre becsülte a Libanonban tartózkodó szíriai menekültek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik