Nagyvilág

Vétó áldozata lett a Szíriát elítélő ENSZ-határozat

A Szíriát szankciókkal fenyegető tervezetet Oroszország és Kína vétózta meg a Biztonsági Tanácsban.

A határozattervezet azzal fenyegette meg a damaszkuszi rezsimet, hogy szankciókat hoz ellene, amennyiben nem állítja le az országban zajló tüntetések vérbefojtását. A dokumentumot kilenc tagállam fogadta el, négy küldött tartózkodott, de a két álladó tag vétója miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül nem fogadta el a határozatot.

A tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Portugália dolgozta ki. Gérard Araud francia ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy minden lehetségest megtettek a kompromisszum felkutatására, de hasztalan. “Számos engedményt tettünk Oroszországnak és Kínának, valamint a tartózkodó tagállamoknak” – fűzte hozzá. A határozattervezet készítői ezért nem is nyíltan büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba, hanem e kifejezés helyett “célzott intézkedések” megfogalmazást ajánlották.

Vitalij Csurkin orosz nagykövet szerint a szankciókkal való fenyegetés elfogadhatatlan, mert az szembeszáll a válság békés megoldásával. Hozzáfűzte azonban: Moszkva szeretné ha Damaszkusz mielőbb beváltaná a változásokra tett ígéretét. Kína szintén azzal az indokkal emelt vétót, hogy a szankciók nem segítenek, csak bonyolítják a helyzetet Szíriában.

A szabályok értelmében egy BT-határozat elfogadásához legalább kilenc tagállam igenlő szavazata szükséges, de ha csak egy állandó tag is vétót emel, a határozat nem érvényes. Most egyszerre két küldött is élt vétójogával.

Legutóbb a BT-ben 2008 júliusában emelt vétót Oroszország és Kína, ami miatt a Robert Mugabe zimbabwei elnök elleni szankciók meghozatala maradt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik