Nagyvilág

Még várat Kadhafi szülővárosának ostroma

Az új líbiai hatalom fegyveresei felújították Szirt ágyúzását, de a kitartóan védekező kadhafisták elleni rohammal még várnak.

Líbia új vezetésének harcosai nehéztüzérséggel és rakétavetőkkel lövik azokat a pontokat a városban, ahol a kadhafistákat sejtik – közölte egy katonai szóvivő. A helyszíni tudósítások szerint a NATO is aktív, repülőgépei többször is elrepültek Szirt központja fölött, és utána erős robbanások hallatszottak.

A katonai szóvivő elmondása szerint azért várnak a végső támadással, mert a városban még több ezer civil van. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy már olyan fontos stratégia pontokat foglaltak el, mint a kikötő, a repülőtér és keleti és nyugati országrészt összekötő tengerparti út.

A hatalomból elűzött Moammer Kadhafi szóvivője és néhány elmenekült lakos szerint a NATO bombái és az Átmeneti Nemzeti Tanács támadása miatt civilek halnak meg és házak dőlnek össze a városban. Menekültek beszámolói szerint igen súlyos a helyzet az Ibn Szináról elnevezett kórházban, ahol betegek halnak meg a műtőasztalon oxigén és áram hiányában. Az épületet minden irányból érik lövések – mondta el egy orvos.

A városban a harcokat állítólag Kadhafi Mutasszim nevű fia irányítja, a még ellenálló másik gócpontban, Bani-Valídban pedig egy másik fia, Szeif al-Iszlám áll a katonák élén. Maga Kadhafi a nyugati országrészben, a líbiai-algériai-tunéziai hármas határ közelében fekvő sivatagi város, Gadámesz közelében bujkálhat, tuareg törzsek védelme alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik