Nagyvilág

Ahol iPad jár a számlálóbiztosoknak

Nemcsak Magyarország népszámol, hanem az Egyesül Arab Emirátusokbeli Abu-Dzabi is, bár ott egy éjszaka alatt le akarják zavarni a lakosság összeírását. Mindenesetre az egyen baseballsapkába és mellénybe öltözött abu-dzabi számlálóbiztosok iPaddel kopogtatnak ma este.

„Hol töltötte az október 3-i éjszakát?” Ez csak egy a 20 kérdésbõl, amelyet az Abu-Dzabiban élõknek szegeznek a népszámlálás során. A leggazdagabb emírség egyetlen este, pontosan az október 4-i éjszaka alatt szeretne végezni a népszámlálással, amelyre legutóbb 2005-ben került sor. A „Népszámlálás éjjeleként” beharangozott esemény – amikor is több mint 6 ezer számlálóbiztos indult útnak iPaddal a hóna alatt – kedd naplementétõl vette kezdetét, és egészen a szerdai napfelkeltéig tart.

Az október 4-i népszámlálást már hónapokkal ezelõtt hatalmas médiakampány elõzte meg. Nemcsak utcai hirdetõoszlopokon, autópályák melletti óriásplakátokon, bankautomatákon, épületeken futó neon reklámokon, üzletek nylon-zacskóin harangozták be a „Népszámlálás éjjelét”, hanem még giga visszaszámláló órákat is felállítottak úton-útfélen, hogy senki ne mulassza el. Sõt a közösségi média valamennyi lehetõségét (Facebook, Twitter, saját blogoldal) megragadták a népszámlálás népszerûsítésére.

Az abu-dzabi KSH ugyanis mindenkit össze akar számolni, aki a sejkségben él. A hivatalbeliek nem titkolt szándéka, hogy lefülelje az illegális bevándorlókat, a családi rezidenciákon egyedül élõ fiatalkorúakat, valamint azokat, akik vadházasságban élnek. Mindez ugyanis tilos az Emirátusokban. A népszámlálás során természetesen nem feledkeznek el azokról sem, akik nem helyiek, azaz a szállodai vendégekrõl, a kórházakban ápolt betegekrõl, a börtönben raboskodókról, illetve a kollégiumokban élõkrõl sem. Ahhoz, hogy õket is sikeresen össze tudják számolni, speciális kérdõívet készítettek a számukra, amelyet õk is ma este kapnak kézhez, viszont nem a számlálóbiztos „viszi nekik házhoz”, hanem a kórházak, a szállodák, valamint egyéb intézmények önkéntes alkalmazottjai. Õk ugyanolyan felkészítést kaptak, mint a több mint 6 ezer számlálóbiztos, így ha bármi kérdés felmerülne, teljes mértékben el tudnak igazodni a népszámlálás „labirintusában”.
Hirdették úton-útfélen (forrás: Statistics Centre Abu Dhabi - Census 2011/Facebook)

Hirdették úton-útfélen

(forrás: Statistics Centre Abu Dhabi – Census 2011/Facebook)

A magyarországi viszonyokkal ellentétben az Emirátusokbeli számlálóbiztosok – akik 3 napos felkészítési tréningen estek át – nemcsak egy, „Népszámlálás 2011” logóval ellátott mellényt, kitûzõt, baseball-sapkát és táskát kaptak, hanem egy iPadet is, amely nagyban megkönnyíti a munkájukat. A kérdõívre adott válaszokat, adatokat (név, életkor, foglalkozás, nemzetiség, családi állapot, iskolai végzettség, stb.) ugyanis már helyben, az adott illetõ lakásában „fel tudják vinni” elektronikus formában, tehát az iPaden „beütött” adatok azonnal bekerülnek a központi rendszerbe. Így nem meglepõ, hogy már decemberben közzé tudja tenni a helyi KSH a népszámlálás összesítését.

Ha valaki semmiképpen sem tud ma este otthon tartózkodni, még 3 hete van arra, hogy kitöltse kérdõívét, és visszajuttassa a statisztikai hivatalnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik