Nagyvilág

Kárpátalján kezdett kétnapos látogatást Schmitt Pál

Kárpátalja megye kormányzójával, Olekszandr Ledidával találkozott vasárnap Schmitt Pál köztársasági elnök, aki délután érkezett Ungvárra, a Magyarok XXI. konferenciasorozat keretében kezdett kétnapos kárpátaljai látogatásának első állomására.

A Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületében szívélyes légkörben folytatott megbeszélésen – amelyen részt vett Andrij Szerbajlo, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökhelyettese és Viktor Pogorelov ungvári polgármester – Ledida hangsúlyozta, hogy Kárpátalját nem csak gazdasági, jószomszédi, hanem szoros rokoni kapcsolatok fűzik Magyarországhoz. A kárpátaljai magyarság helyzetéről szólva rámutatott: a közösség teljes értékű életet él, képviselői ott vannak a helyi önkormányzati szervek valamennyi szintjén.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetője emlékeztetett arra, hogy Ukrajna stratégiai fejlesztési tervének egyik fő célkitűzése az ország európai integrációja, s ezen belül rendkívül fontos szerepet kap Kárpátalja és Magyarország vonatkozásában a határon átnyúló és határ menti együttműködés szorosabbá tétele. Ennek jegyében ülésezett a napokban Ungvár mellett az ukrán-magyar kormányközi vegyes bizottság, amelynek fő napirendi pontjai között kiemelten szerepeltek a határinfrastruktúra kiépítésének, az ukrán állampolgárok vízumhoz jutása könnyítésének és a Tisza-völgyi árvíz- és környezetvédelmi program terén folytatott együttműködésnek a kérdései – mondta, hozzátéve, hogy Kárpátalja és a szomszédos magyarországi megyék között intenzívek a kapcsolatok, gyakoriak a tapasztalatcserét szolgáló kölcsönös látogatások. Minél több az ilyen találkozó, annál több probléma oldható meg – fogalmazott, megjegyezve: ennek is köszönhető, hogy az idei év első hat hónapjában 34 százalékkal nőtt az ukrán-magyar árucsere-forgalom.

Ledida meggyőződését fejezte ki, hogy a Magyar Köztársaság elnökének kárpátaljai látogatása további lendületet ad mind a két ország, mind a határ menti régiók együttműködésének.

A találkozón Schmitt Pál, megköszönve a meleg fogadtatást. Hangsúlyozta: az ukrán-magyar kapcsolatok meghatározók, történelmiek és barátiak. Mint kifejtette, három pontban foglalná össze mostani látogatásának célját, nevezetesen: az egész térség békéjének és biztonságának elősegítése, a dinamikusan fejlődő magyar-ukrán baráti kapcsolatok erősítése és a 150 ezres kárpátaljai magyarsággal való törődés kinyilvánítása.

Schmitt Pál késő délután Munkácson megkoszorúzza a sztálini terror munkácsi áldozatainak emlékművét, római katolikus szentmisén vesz részt, kitüntetéseket ad át kárpátaljai magyar egyházi és közéleti személyiségeknek, pedagógusoknak, majd közös vacsora keretében megbeszélést folytat a kárpátaljai magyar történelmi egyházak vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik