Külföld

Több tízezres tüntetések Szíriában

admin
admin

2011. 09. 30. 16:22

Tüntetõk tízezrei követelték pénteken Szíriában az országát önkényuralmi módszerekkel vezetõ Bassár el-Aszad elnök távozását. A középsõ országrészben pedig folytatódtak a kormányerõk és lázadó fegyveresek közötti harcok, amelyekben az elmúlt két napban hét kormánykatona halt meg.

A közép-szíriai Homsz tartomány székhelyének egyik peremvárosában, Halidíjában helyi lakosok által készített felvételeken látható volt, amint a tömeg azt skandálja, hogy “Szíria szabadságot akar”.

Heves összecsapások

A londoni székhelyû Emberi Jogok Szíriai Megfigyelõ Központja (OSHR) nevû nem kormányzati szervezet szerint a fõváros, Damaszkusz mellett a déli Deraa, az északnyugati Idlíb, s a középsõ országrészbeli Hama és Homsz tartományban tartottak megmozdulásokat Aszad ellen. A katonák Homsz városában tüzet nyitottak a tüntetõkre, s közülük legalább hetet megsebesítettek; Hama városában szintén voltak sebesültek.

Közben folytatódtak az összecsapások Rasztán városánál a kormánykatonák, illetve a lázadó fegyveresek és a hozzájuk csatlakozott katonaszökevények között. A szíriai állami hírügynökség elismerte, hogy az elmúlt két napban legalább hét katona vesztette életét a harcokban, 32 pedig megsebesült, bár a SANA hírügynökség azt hangoztatta, hogy a kormányerõk is “nagy veszteséget okoztak” ellenségeiknek.

Ellenzéki aktivisták szerint kedd óta folynak heves összecsapások a kormányerõk és a dezertõrök között Rasztánnál. Ez az elsõ elhúzódó fegyveres konfliktus az Aszad-ellenes lázadás fél évvel ezelõtti kitörése óta.

Rasztáni lakosok szerint legalább ezer dezertõr és helybéli fegyveres néz farkasszemet a harckocsikkal és helikopterekkel támogatott kormányerõkkel. Egy dezertõr mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy mindössze 100 (általában a tüntetõk elleni tûzparancsot megtagadó) szökött katona harcol közel 600 fegyveres lázadó oldalán Rasztánnál.

Eltérõ adatok

A damaszkuszi kormány szerint több mint 700 katona és rendõr halt meg fél év alatt a szíriai összecsapásokban. Az ENSZ adatai szerint a március közepén kirobbant, a szíriai kormányerõk által elfojtani igyekezett lázadásban közel 2700 ember vesztette életét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.