Nagyvilág

Orbán: Az Európai Unió bővítése a megoldás része

Európának elengedhetetlenül szüksége van a növekedésre, máskülönben lemarad a globális versenyben - mondta a magyar miniszterelnök.

Az Európai Unió bővítése, a keleti partnerségben közreműködő országoknak nyújtandó európai perspektíva nem veszély, hanem a megoldás része – hangsúlyozta Orbán Viktor pénteken Varsóban, az Európai Unió keleti partnerségi csúcsértekezletét záró sajtóértekezleten.

Amennyiben az euróövezeti válságot sikerül megoldani, ezzel az európai gazdasági térség problémái még nem oldódnak meg. Európának elengedhetetlenül szüksége van a növekedésre, máskülönben lemarad a globális versenyben – mondta a magyar miniszterelnök. A keleti partnerség és a balkáni térség európai perspektívája az EU legfontosabb programjai közé tartozik. Az unió bővítése nagy esély, amelyet nem szabad elszalasztani – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint jelenleg Lengyelország fő küldetése az Európai Unió bővítése, Varsóra hárul a legtöbb teendő ennek érdekében.

A sajtóértekezleten José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Donald Tusk lengyel miniszterelnök részletesen foglalkozott a varsói csúcs eredményeivel. Elmondták, hogy két nyilatkozat született, egy általános közös zárónyilatkozat, amelyet minden résztvevő aláírt, illetve egy külön nyilatkozat Fehéroroszországról, amelyet csak az EU-tagországok képviselői írtak alá, a csúcson részt vevő keleti partnerek – Ukrajna, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország – nem. Fehéroroszország végül nem vett részt a csúcstalálkozón.

A résztvevők az általános nyilatkozatot egyhangúlag elfogadták. Ebben elismerik a keleti partnerek “európai törekvéseit”, de jövőbeni európai uniós tagságukra nem tesznek ígéretet. Leszögezik, hogy a keleti partnerség olyan értékek és alapelvek közösségére épül, mint a demokrácia, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság. Egy másik szövegrészben a keleti partnereket az aláírók “kelet-európai országoknak” nevezik. Ez egyértelműen a lengyel diplomácia sikerét jelzi, mert megnyitja a távlatot az EU-tagság előtt.

A Fehéroroszországról szóló külön nyilatkozatban az EU állam- és kormányfői és más képviselői aggodalmuknak adnak hangot az emberi jogok, a demokrácia és a törvényesség helyzetének fehéroroszországi romlása felett.

Donald Tusk ismertette azt a modernizációs csomagot, amelyet Fehéroroszország számára ajánlottak fel, bizonyos feltételek teljesítése esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik