Nagyvilág

Drogügy miatt őrizetben a lyoni rendőrség vezetői

A letartóztatottak között van a francia város főkapitány-helyettese, és három másik vezető beosztású rendőrtiszt.

Őrizetbe vették pénteken a lyoni rendőrség három vezető beosztású munkatársát egy korrupcióval, nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos ügy miatt. Előző este pedig előállították a kapitányság második emberét, feleségét, valamint további három személyt.

Rendőrségi források szerint az ügy egy Párizsban tevékenykedő kolumbiai kokain-csempészbanda öt hónappal ezelőtti felszámolásával áll összefüggésben. A gyanúsított nyomozók a bűnügyi rendőrségnek a szervezett bűnözéssel foglalkozó egységéhez tartoztak Franciaország második legjelentősebb városában.

A letartóztatás-sorozat hatalmas megdöbbenést váltott ki rendőri körökben, az 55 éves lyoni főkapitány-helyettes, Michel Neyret, ugyanis kiváló terepismerete és több évtizedes tapasztalata miatt országosan elismert bűnüldözőnek számított.

Az ügyben több hónapja nyomoztak párizsi vizsgálóbírók és a “rendőrség rendőrségének” nevezett nyomozati szerv (IGS) emberei. Ezalatt egyértelművé vált a meggyanúsított lyoni rendőrök kapcsolata a szervezett bűnözéssel. Volt, akit a szervezett bűnözői körök “mártottak be”, másokat francia és olasz bűnözők árultak el – közölték a rendőrségi források. A feltételezések szerint a nyomozás még “tartogathat meglepetéseket”, és kiterjedhet más déli városokra, például Marseille-re és Nizzára is.

„Kétségbe vagyok esve, ez kataklizma” – közölte Claude Catto, a lyoni főkapitány, akinek helyettese volt a fő gyanúsított. Claude Guéant belügyminiszter azt közölte, hogy amennyiben az őrizetbe vett rendőrök bűnössége bebizonyosodik, “megfelelő szankcióban” lesz részük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik