Nagyvilág

Álomállás Bécsben

November 1-jén áll munkába a bécsi kerékpárosügyi megbízott, akit több mint négyszáz jelentkezõ közül választottak ki. A „fõbringás“ feladata, hogy összekötõkapocs legyen a polgárok, a biciklis szervezetek és a városháza között.

Martin Blum az Osztrák Közlekedési Klubtól (VCÖ) érkezik a Bécsi Városházához, hogy új pozíciójában mozdítsa elõre a kerékpáros közlekedést az osztrák fõvárosban.

Feladata lesz a biciklis közlekedés népszerûsítése, rendezvények szervezése és a kerékpáros közlekedés javítását célzó ötletek és koncepciók összegyûjtése, illetve kidolgozása. Számít a kerékpáros szervezetek javaslataira, összekötõkapocs lesz a városvezetés és a bringás társadalom között, valamint kapcsolatot épít ki a város vállalkozásaival, oktatási- és kulturális intézményeivel.

Az osztrák fõváros célja ugyanis, hogy 2015-re megduplázza, vagyis 12%-ra növelje a kerékpáros közlekedés arányát. Martin Blum mindezt úgy szeretné elérni, hogy közben ne veszítsék szem elõl a közlekedés többi résztvevõjét sem. „Azt szeretném, ha Bécsben még többen szállnának át biciklire, ha a kerekezés igazán népszerûvé válna és eleven kerékpáros kultúra alakulna ki.” Blum egy darabig maga is kerékpáros futárként dolgozott Grazban.

Munkájában politikai erõk is közremûködnek majd: Susanne Reichard korábbi néppárti kerületi polgármester és a zöldpárti Peter Eschberg támogatja. Elõbbi a kerületekkel való kapcsolattartásért, utóbbi a rendezvényszervezésért felel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik