Nagyvilág

Választás pártok nélkül Egyiptomban?

Választási bojkottal fenyegetõzik a legnagyobb egyiptomi iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség, illetve további 59 párt és politikai mozgalom, ha az országot átmenetileg irányító katonai tanács három napon belül nem módosítja a választási törvényt.

A választási szövetségbe tömörült szervezetek közös közleményben szólították fel a katonai tanácsot, vasárnapig úgy módosítsa a választási törvényt, hogy az összes parlamenti mandátum feltölthetõ legyen a pártlistákról. Ezzel akarják megakadályozni, hogy Hoszni Mubarak lemondatott elnök betiltott pártjának egykori tagjai és támogatói egyéni körzetekbõl bejussanak a parlamentbe a november 28-rá kitûzött parlamenti választáson.

A jelenlegi választási törvény úgy szól, hogy a parlament alsó- és felsõházában a mandátumok kétharmada pártlistás szavazás révén kerül elosztásra, a többi pedig egyéni körzetekben elnyert szavazatok alapján. A katonai tanács kedden döntött arról, hogy november 28-án kezdõdnek meg az elsõ parlamenti választások a Mubarak-korszak után. Az alsóházi választásokat három szakaszban, több hét alatt bonyolítják le.

A felsõházi választás január 29-én kezdõdik. A “népgyûlés” létszáma 504-rõl 498-ra, a “súra” vagyis a szenátus létszáma 390-rõl 270-re csökken. A parlament fogja megfogalmazni az ország új alaptörvényét. Az elnökválasztás idõpontját még nem tûzte ki a katonai tanács, amely az ígérete szerint akkor adja át a teljes hatalmat a civil szférának, ha Egyiptomnak már lesz demokratikusan megválasztott államfõje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik