Nagyvilág

Megtámadták az amerikai nagykövetet Szíriában

Robert Ford egy szíriai ellenzéki politikust látogatott meg, amikor autóját megtámadták Bassár al-Aszad elnök hívei.

Robert Ford több amerikai diplomatával egy szíriai ellenzéki politikust látogatott meg Damaszkuszban, amikor az autójukat megtámadták.

A veterán ellenzéki politikus, Haszan Abdul Azim azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy körülbelül 100 tiltakozó próbált meg bejutni a találkozójuk helyszínére. Amikor Ford megérkezett, körbevették, és paradicsommal dobálták. A nagykövet órákig várt arra, hogy rendõri segítséget kapjon.

Robert Ford idén januárban érkezett nagykövetként Damaszkuszba, az Egyesült Államoknak õ volt az elsõ nagykövete az országban 2005 óta.

Ford azzal haragította magára leginkább a szír elnököt, Bassár el-Aszadot, hogy francia kollégájával együtt júliusban ellátogatott Hamába, ahol a kormányhû erõk a zavargások kezdete óta állítólag több száz embert öltek meg.

A szír vezetés azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy fegyveres csoportokat buzdít arra, hogy szálljon szembe a hadsereggel, és döntse meg a szíriai rendszert.

Ezzel feltehetõleg arra utaltak, hogy Mark Toner amerikai külügyi szóvivõ kedden kijelentette: “nem meglepõ”, hogy az ellenzék erõszakot alkalmaz a katonákkal szemben.

Barack Obama amerikai elnök múlt hónapban felszólította a szíriai elnököt, hogy mondjon le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik