Nagyvilág

Kim Dzsong Il tízmilliókat költ háziállataira

Miközben országa éhezik, az észak-koreai vezető háziállatai dúskálnak az ételekben, ő maga pedig a legjobb francia borokban.

Évente 100-200 ezer dollárt (21 millió és 42 millió forint) költ saját háziállatainak etetésére és gondozására Kim Dzsong Il – közölte egy dél-koreai parlamenti képviselő, a titkosszolgálatoktól kapott információkra hivatkozva. A titkosszolgálatok nem erősítették meg a képviselő információit, ahogy azt ilyen esetekben mindig teszik.

Jun Szang Hjun jelentést készített, amelyben az észak-koreai vezető egyéb különcködő kiadásairól is ír. Kim Dzsong Il családtagjai számára tavaly októberben többtucatnyi lovat vásárolt a leghíresebb orosz fajtából, az Orlov Trotterből. 2009-ben és 2010-ben pedig tíz amerikai gyártmányú jet-skit szerzett be legkisebb fia, Kim Dzsong Un számára, aki történetesen valószínűleg az utódja lesz a hatalomban. A jelentésben szerepel 600 palacknyi jó minőségű francia bor vásárlása is.

Kim Dzsong Il luxusjavainak legtöbbjét két nagyhatalmi szövetségese, Kína és Oroszország közvetítésével szerzi be. Az ENSZ az Észak-Korea ellen hozott szankcióiban megtiltotta az országnak luxustermékek behozatalát.

Amerikai szervezetek, amelyek nemrég segélyt osztottak az észak-koreai lakosságnak, éppen hétfőn figyelmeztettek arra, hogy az éhínség egyre súlyosabb. Az ENSZ becslése szerint a 22 millió lakosból hatmillió szorul élelmiszersegélyre.

Dél-koreai tisztségviselők szerint Phenjan tartalékot képez élelemből az országalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára, amely jövőre lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik