Nagyvilág

Halálra ítélhetik a merénylõt

Guantanamón hamarosan megkezdõdik annak a férfinak a pere, aki 2000-ben a Cole hadihajó elleni támadást irányította. A jemeni Aden kikötõjében 17-en haltak meg a támadásban.

Halálbüntetést kért az ügyészség a guantánamói haditengerészeti bázison fogva tartott férfira, akit azzal vádolnak, hogy több mint egy évtizede Jemen partjainál bombatámadást hatott végre amerikai Cole romboló ellen. A merényletben az amerikai haditengerészet 17 tagja életét vesztette, 40 pedig megsebesült.

A katonai ügyészség áprilisban újította föl a vádemelést a szaúdi állampolgárságú Abd al-Rahim al-Nasiri ellen. Ez az elsõ ilyen eset azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök elrendelte a guantánamói katonai perek folytatását.

Al-Nasiri ellen elõször 2008-ban emeltek vádat, ám, azt Obama hivatalba lépése után visszavonták, miután a guantánamói fogva tartások átfogó vizsgálatába kezdett. Al-Nasirit Bush elnök kormányzása idején a CIA kényszervallatásnak vetette alá, az úgynevezett vízbe fullasztásos módszerrel.

A szaúdi férfit emberöléssel, a háborús törvények megszegésével, terrorizmussal és emberölési kísérlettel vádolják.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter eredetileg azt tervezte, hogy Mohamed perét a New York-i szövetségi bíróságon fogják lefolytatni, de a kongresszus határozatban tiltotta meg, hogy a guantánamói terrorizmussal gyanúsított foglyokat az Egyesült Államok területére szállítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik