Nagyvilág

Fehér bálnát láttak Ausztráliánál

A nemrég született albínóról a Nagy-korallzátonynál készültek felvételek.

A ritka példányról készült fényképek alapján szakértők megállapították, hogy az albínó borjú mindössze pár hetes lehet – közölte a Nagy-korallzátony tengeri rezervátum képviselője, Mark Reading. Első pillantásra nem lehet felderíteni a kölyök származását, annyit tudni, hogy az állatot két kifejlett példány kíséri.

A kutató szerint az albínó bálnaborjú szülei lehetnek sötét bőrűek is, de az biztos, hogy hordozzák az albínó színt okozó géneket. Elképzelhető, hogy rokonság fűzi a híres fehér bálnához, Migaloohoz. Ennek kiderítéséhez azonban előbb genetikai mintát kell szerezniük – közölte Reading az ABC ausztrál rádió.

Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén azt jelenti, “fehér személy”. A fehér bálna nyaranta a hidegebb antarktiszi vizek felé veszi az irányt, de télen visszatér Ausztrália melegebb vizeibe – figyelték meg szakemberek, akik korábban úgy vélték, Migaloo albínó. Valójában azonban egy hypopigmentált fajhoz tartozik – fedték fel újabb kutatások. Az állatot legutóbb múlt hónapban látták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik