Nagyvilág

Nemzettest fideszes módra

Pálinkás József, szeptember elején, átadván a Széchenyi-nagydíjat Los Angelesben a Nobel-díjas Oláh Györgynek, azt találta mondani méltatásként: az idõs kutató a magyar nemzet megbecsült tagja…- olvasható az ÉS-ben.

A Nobel-díjas tudós erre elmagyarázta Pálinkásnak, hogy õ nem a magyar nemzet tagja, hanem az amerikaié. „Õ ugyanis magyar származású amerikai” – tudósít a malõrrõl az ÉS-ben Lázár György.

Lázár, aki maga is Amerikában él, így folytatja: „Az Orbán-kormány újabban a magyar nemzet tagjainak nevezi azokat a külföldi állampolgárokat, akiknek a budapesti nemzetpolitikusok szerint megfelelõ pedigréjük van.”

Ennek okán alkotta meg az Orbán-kormány a nemzeti összetartozás törvényét, s ezt külföldön most kezdik csak megérteni. „Elcsodálkozunk rajta – magyarázza Lázár – hiszen a kanadai magyarok nem „magyarok”, hanem kanadaiak, magyar származású kanadaiak, a kanadai nemzet tagjai.”

Tehát ha a polgári kormány abban reménykedik, hogy a „magyar nemzettest” tagjai majdan kiállnak egymásért, akkor tévedésben van. „Amikor Magyarország 1941. december 12-én hadat üzent az Egyesült Államoknak, a magyar származású amerikaiak hûségükrõl biztosították Roosevelt elnököt és hazájukat, az Egyesült Államokat.”

Jó lenne, ha a magyar kormány megértené, hogy nem illik külföldi államok polgárait hivatalos kommunikációban megkérdezésük nélkül „magyarnak” nevezni. Akkor se, ha vannak magyar felmenõik.

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik