Nagyvilág

Újvidéki kormányzati segítség a megrongált Petőfi-központnak

A magyar művelődési központot a hétvégén szó szerint szétverték. A tetteseket még keresi a helyi rendőrség.

Félmillió dinár (1,4 millió forint) segélyt nyújt a vajdasági tartományi oktatási titkárság (minisztérium) a károk helyreállítására a megrongált újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központnak – idézte a tartományi tárca közleményét kedd este a VajdaságMa délvidéki hírportál.

A tartományi tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a kulturális identitás bármely összetevőjének megsemmisítését a legerélyesebben el kell ítélni és a legszigorúbb büntetéssel kell sújtani.

A művelődési központot a hét végén súlyosan megrongálták ismeretlen tettesek. A vajadsági lap beszámolója szerint az épület nagytermét szó szerint szétverték: összetörték a zongorát és a rádiót, a csillárokat székekkel zúzták szét, a balkonról ledobálták a virágcserepeket, az ajtókon betörték az üveget, az emlékfolyosón felállított Petőfi mellszobrot pedig virácserepekkel dobálták meg.

A vandalizmust elítélték a vajdasági magyar pártok és tartományi, illetve köztársasági ombudsmani hivatalok illetékesei is. A rendőrség keresi a tetteseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik