Nagyvilág

Tanárok fizetését vennék el a mexikói bűnbandák

A kartelltagok az utóbbi hetekben számos acapulcói tanárt erőszakkal fenyegettek meg.

Fizetésük felét követelik acapulcói tanároktól helyi bűnbandák, az oktatók szerint az egyik általános iskola közelében elhelyezett emberi fejek is nekik szánt intő jelek voltak – írta a BBC. A bűnbandák az utóbbi hetekben számos acapulcói tanárt erőszakkal fenyegettek meg, ha október 1-jétől nem adják át nekik fizetésük felét. Az érintett pedagógusok saját és diákjaik életét féltve felhagytak munkájukkal, aminek következtében mintegy 320 oktatási intézmény zárta be kapuit a turisták körében népszerű üdülőhelyen.

Az acapulcói rendőrség öt, már oszlásnak indult emberi fejre bukkant kedd délelőtt 10 óra körül egy általános iskola előtt elhelyezett zsákban. A guerrerói közbiztonsági hivatal közleménye szerint az emberi maradványokat a La Garita nevű peremkerületben fedezték fel. Ugyanebben a városrészben kedden öt lefejezett holttestet találtak egy kiégett kisteherautóban, de azt egyelőre nem erősítették meg a hatóságok, hogy ugyanazon személyek teteméről van-e szó.

A fejek mellett néhány kézzel írt üzenetet is találtak, amelyekben helyi tisztségviselőket és drogbárókat fenyegettek meg ismeretlenek.

Angel Aguirre kormányzó a történtekre reagálva egy sor biztonsági intézkedés – egyebek mellett sűrűbb járőrözés, biztonsági kamerák felszerelése – bevezetésére tett ígéretet. A tanárok üdvözölték a bejelentést, ugyanakkor attól tartanak, hogy egyik napról a másikra nem várható gyökeres változás a közbiztonságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik