Nagyvilág

Sikeres a görög kötvénycsereprogram

Sikeres a görög kötvénycsereprogram, a magánbefektetõi részvétel elérte a megcélzott 90 százalékos arányt és akár meg is haladhatja azt - írta szerdán egy görög lap.

A Naftemporiki címû lap szerint az intézményi befektetõk az utóbbi napokban valósággal megrohanták a görög pénzügyminisztériumot, hogy jelezzék részvételi szándékukat. A befektetõket a görög államcsõd és az államkötvényeken elszenvedett tetemes veszteség kilátása mozgósította.

A kötvénycsereprogram a második görög mentõakció része, megindítását a júliusi uniós csúcson határozták el. A terv az, hogy a magánbefektetõk a 2020-ig lejáró görög kötvényeiket önkéntes alapon alacsonyabb kamatozású, 30 éves lejáratú állampapírra cserélik. Ezzel 37 milliárd eurós részt vállalnak a 109 milliárd eurós mentõcsomagból, ugyanakkor 21 százalékos veszteséget könyvelnek el, cserébe viszont garanciát kapnak az euróövezeti tagállamoktól arra, hogy biztonságban lesz a befektetésük.

Az utóbbi napokban egyre szélesebb körben terjedt az a vélemény, hogy közeleg a görög államcsõd és akár 50 százalékos veszteség is keletkezhet a görög állampapírokon.

A részvételi arány alakulásáról eddig nem közöltek hivatalos adatokat. Szakértõk korábban 75 százalékosra becsülték az arányt, hétfõn megjelent görög sajtóhírek szerint azonban már 80 százaléknál tartanak. A Naftemporiki szerdán egy pénzügyminisztériumi tisztségviselõre hivatkozva azt írta, hogy a részvételi arány akár a tervezett 90 százalékot is meghaladhatja.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik