Külföld

Leszedték a magyar helységnévtáblát Gútán

admin
admin

2011. 09. 28. 10:13

Eltávolították a csallóközi Gúta magyar helységnévtábláját, Halász Béla független megyei képviselõt pedig közúti tábla engedély nélküli kihelyezése miatt feljelentették- jelentette az Új Szó címû pozsonyi magyar napilap szerdán.

A megyei képviselõ a táblát szeptember 2-án szerelte fel a Révkomárom felé vezetõ útnál, a szlovák helységnévtábla alá saját költségén. Az újság úgy tudja: a rendõrség névtelen bejelentés alapján rendelte el a magyar tábla leszerelését.

“Természetesen utólag is le lehetett volna folytatni az engedélyeztetési eljárást, de az illetékes szervek gyorsan cselekedtek” – nyilatkozta Halász Béla, aki pénzbírságra számíthat. Azt mondja, megpróbálja visszaszerezni a hatóságoktól a magyar táblát, de a biztonság kedvéért újakat is rendelt. Az illetékes hatóságnál ezúttal kérvényezte a táblák kihelyezését.

A magyar helységnévtáblák törvényes kihelyezése érdekében a város is megtette a szükséges lépéseket. Varga Tamás, a révkomáromi közlekedésügyi és közúti körzeti hivatal vezetõjének tájékoztatása szerint hivataluk hétfõn kapta meg Horváth Árpád gútai polgármester kérvényét.

“Ha a rendõrség pozitívan bírálja el a kérdést, kiadjuk az engedélyt. Októberben már kint lehetnek a magyar helységnévtáblák Gútán” – mondta. A megfelelõ engedély birtokában az útkezelõ vállalat helyezi majd ki a táblákat, amelyeket már a törvény véd a tolvajokkal és rongálókkal szemben.

Halász Béla azonban nem elégszik meg ennyivel, népszavazást kezdeményez, hogy a város szlovák megnevezése is Gúta legyen Kolárovo helyett. A héten akarja elkészíteni a petíciós íveket és megkezdeni az aláírásgyûjtést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.