Nagyvilág

Háborúra készül a pakisztáni média

Egy hírcsatorna háborús dalt játszott le, és számos beszélgetős műsorban azt firtatták, miként reagáljon Iszlámábád, ha az USA támadást indít.

Miközben az Egyesült Államok a pakisztáni feszült helyzet megoldásait latolgatja, az ázsiai országban már fegyverropogást jósol a média – írta szerdán a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása.

Juszuf Raza Gilani miniszterelnök rendkívüli gyűlést hívott össze csütörtökre, hogy a kormány híveivel és az ellenzéki pártokkal együtt döntsön a válságkezelésről. A kormány a lehetséges szövetségeseket térképezi fel, a fővárosban felpezsdült a diplomáciai élet, és több kínai, illetve szaúd-arábiai tisztségviselő fordult meg a pakisztáni vezetőknél.

Az utóbbi napok eseményei nagy vihart kavartak a pakisztáni média berkeiben, ahol már odáig fajult a helyzet, hogy egy hírcsatorna háborús dalt játszott le, és számos beszélgetős műsorban azt firtatták, miként reagáljon Iszlámábád, ha az Egyesült Államok támadást indít.

Több nyugalmazott katonai vezető kemény hangon követelte a kormánytól, hogy mielőbb szakítsa meg a kapcsolatot a nem is olyan rég még szövetségesként számon tartott Egyesült Államokkal.

Az ehhez hasonló kirohanások egyre gyakoribbak Pakisztánban azóta, hogy Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar főnöke kijelentette: a törzsi területeken működő szélsőséges Hakkani-hálózat a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) kiterjesztett karjaként működik. Mullen azt is hozzátette, hogy az ISI segítette a csoportot az afganisztáni amerikai nagykövetség elleni támadás végrehajtásában. Az országszerte nagy felzúdulást kiváltott vádakat Iszlámábád visszautasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik