Nagyvilág

FT: az osztrákoknak miattunk fáj a feje

A Finantial Timesnak nyilatkozó banki és jogi szakértõk attól tartanak, hogy a devizahitelekkel terhelt más kelet-közép-európai országok is kísértést érezhetnek a magyar példa követésére a végtörlesztés kapcsán.

Banki és jogi szakértõk megszólaltatásával foglalkozott a devizaalapú hitelek végtörlesztésének kérdésével internetes kiadásában a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint az osztrák bankoknak “a legnagyobb fejfájást jelenleg Magyarország okozza” a devizaalapú hitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztését engedélyezõ törvény miatt. A “vitatott intézkedést” várhatóan megszenvedik az osztrák bankok, amelyek csak Magyarországon 5,4 milliárd eurónak megfelelõ svájcifrank-alapú hitelt folyósítottak, sok esetben olyan háztartásoknak, amelyek a svájci frank meredek felértékelõdése miatt most küszködnek a törlesztéssel. “Ez egy komoly probléma, amelyet megpróbálunk megoldani” – mondta Andreas Treichl, az Erste bankcsoport vezérigazgatója a Financial Timesnak. Treichl ugyanakkor hozzátette, hogy a kiutat a kereskedelmi bankok, a jegybankok és az adósok közötti megállapodás jelenti, és nem az “állami beavatkozás”.

Markus Heidinger, a bankszektorra szakosodott Wolf Theiss ügyvédi iroda jogásza a Financial Timesnak kijelentette, hogy jelentõs devizahitelekkel terhelt más kelet-közép-európai országok is “kísértést érezhetnek a magyar példa követésére”, a bankok kárára könnyítve állampolgáraik helyzetén. “A bankok ezért harcolnak foggal-körömmel a magyar törvény ellen” – mondta Heidinger a londoni gazdasági napilapnak, utalva a Magyarországon vagy EU-szinten indítható jogi lépések lehetõségére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik