Külföld

Fitch: a végtörlesztés hátráltathatja a bankok fejlõdését

admin
admin

2011. 09. 28. 14:25

Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetõvé tétele, és az "ilyen intézkedések" hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlõdését is - vélekedett szerdán Londonban kiadott értékelésében a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminõsítõ számításai szerint, ha a részvételre jogosult devizahitelesek 25 százaléka él a lehetõséggel, az rendszerszinten hozzávetõleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor tõkeerejét mérõ, alapszintû – Tier 1 – tõkemegfelelési rátából.

 

A Fitch szerint a legtöbb magyarországi bank saját tõkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentõs különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintû tõkemegfelelési rátái és devizahitel-kitettségei között, így egyes társaságok az összesített számításban szereplõnél nagyobb tõkeveszteséget szenvedhetnek el.

Elõzõ nap egy másik nagy hitelminõsítõ, a Moody’s annak a véleményének adott hangot, hogy “aggasztó precedenst” teremt a magyarországi jelzálogszerzõdések módosítása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.