Nagyvilág

A cigányok ellen tüntettek Bulgáriában

Több mint 160 embert õrizetbe vettek Bulgáriában, amikor cigányellenes tüntetéseket tartottak több városban. Néhány napja halálos áldozata is volt egy baleset után kirobbant tömegverekedésnek.

A bolgár rendõrség a társadalmi rend megzavarására hivatkozva õrizetbe vett 168 embert Szófiában, Plovdivban, Várnában és Burgaszban, az illetõktõl késeket, botokat, füstbombákat koboztak el.

A bolgár belügyminisztérium közleménye szerint a különbözõ városokban kirobbant romaellenes megmozdulásokon a hatósági fellépéssel sikerült megakadályozni az erõszakos cselekményeket és a társadalmi rend megzavarását.

A tárca összegzése szerint 14 városban voltak romaellenes megmozdulások, amelyeken 2200 ember vett részt. A legjelentõsebb felvonulások Szófiában és Plovdivban voltak, mintegy 600-600 fõvel. Várnában 400-an, míg Burgaszban csupán 120-an voltak a hatóságok adatai szerint.

Az ügy elõzménye, hogy a múlt szombaton verekedés tört ki egy romák lakta dél-bulgáriai faluban, Katunicában, mert a helyi cigánykirály szüleit szállító mikrobusz halálra gázolt egy 19 éves nem roma fiatalembert. A verekedésnek is egy halálos és öt sérült áldozata volt.

A 19 éves fiatalember halálra gázolásán feldühödve szülei és barátai rárontottak a cigánykirály, Kiril Raskov – “Kiro cár” – házára, betörték annak ablakait, és belül tüzet okoztak, amelyet azonban sikerült gyorsan eloltani. A gázoló vezetõ közben elmenekült.

A történtek után mintegy száz helyi lakos beadványt írt, amelyben követelte a Raskov család elköltöztetését a településrõl. Az állami rádiónak, illetve tévének nyilatkozó helybeliek elmondták, hogy “Kiro cár és családja arrogáns, basáskodik” a lakosokkal.

Követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki Kiril Raskov vagyonának eredetét, mert szerintük “nem fizet adót milliói után”. Sajtóinformációk szerint a cigánykirály illegális pálinkafõzdét üzemeltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik