Nagyvilág

A Mol-INA-ügyről faggatták a horvát miniszterelnököt

Zeljko Jovanovic kijelentette, az INA-t érintő döntéseket nem Ivo Sanader hozta meg egyedül.

A horvát és a magyar állami olajtársasággal kapcsolatos, Ivo Sanader volt horvát kormányfőt érintő állítólagos vesztegetési ügyről kérdezték Jadranka Kosor miniszterelnököt szerdán a zágrábi parlamentben.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) képviselője azt kérdezte a miniszterelnöktől: egyetért-e azzal, hogy hazaárulással érne föl, ha bebizonyosodna, hogy Sanader tízmillió euró kenőpénzért cserébe hozzájárult, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen a horvát olajtársaságban.

Zeljko Jovanovic kijelentette, az INA-t érintő döntéseket nem Ivo Sanader hozta meg egyedül, beleszólása volt a HDZ elnökségének és a kormánynak. Az ellenzéki képviselő feltette a kérdést: igaz-e, hogy Kosor kormányfő, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége és a kormány tisztában volt vele, hogy azzal, hogy megszavazzák Ivo Sanader előterjesztését a Mol-INA-ügyben, Horvátország létfontosságú energiaipari érdekeiről mondanak le egy másik ország javára.

Jadranka Kosor válaszában kijelentette: nem ért egyet a kérdésfeltevővel, és soha nem is fog semmiben egyetérteni vele, “mert elfogadhatatlan az Önök retorikája, politikai állásfoglalásai, az, hogy csak másokat támadnak, miközben megértést tanúsítanak az Önök között lévő tolvajokkal szemben”.

A horvát kormányfő kifejtette: a végrehajtó hatalom vezetőjeként nem tud nyilatkozni a Mol-INA-ügyben folyó nyomozásról, de, mint mondta, biztosíthatja arról az ellenzéki képviselőt, hogy a kormány és személyesen ő maga is segíteni fog abban, hogy “fény derüljön arra, miként adták el Önök áron alul az INA 25 százalékát plusz egy részvényt”. Azon leszünk, hogy fény derüljön rá, miként lett deficites a költségvetés a válság előtti időszakban, és hogyan adtak el Önök mindent, amit csak tudtak, s amiről egy nap még számot kell adniuk a megfelelő intézmények előtt – mondta.

Jadranka Kosor kijelentette, a HDZ nem nyugszik, amíg minden tolvajt, beleértve az SDP és a többi ellenzéki párt soraiban lévőket is, bíróság elé nem állítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik