Nagyvilág

41 év után fogták el a gépeltérítő börtönszökevényt

A hetvenes évek egyik legismertebb amerikai gépeltérítését végrehajtó férfit Portugáliában találták meg.

A 68 éves George Wrightot Lisszabon elővárosában vette őrizetbe a portugál rendőrség az amerikai hatóságok kérésére, 41 évvel azután, hogy megszökött New Jersey államban lévő börtönéből. Az Egyesült Államok a férfi kiadatását kéri, hogy amerikai börtönben töltse le a rablógyilkosság miatt még 1962-ben kapott börtönbüntetését.

Wrightot egy második világháború veterán kirablása és meggyilkolása miatt ítélték harminc évig tartó börtönbüntetésre, de csak nyolc évig volt rácsok mögött. 1970-ben három rabtársával együtt megszökött, majd Detroitban egy illegális fegyveres csoporthoz csatlakozott.

Két évvel később társaival együtt eltérítette a Delta légitársaság egyik Detroit és Miami közötti járatát. Wright papnak öltözve szállt fel a gépre, fegyverét egy kivájt belsejű Bibliába rejtve. Miami repülőterén akkori rekordnak számító egymillió dolláros váltságdíjat követeltek a 86 utas elengedéséért, és megparancsolták, hogy az FBI emberei fürdőnadrágban adják át nekik a pénzt, amit az ügynökség meg is tett. A pénzátadásról készült felvételek azóta is az FBI történetének egyik legkínosabb epizódjának számítanak.

A váltságdíj átvétele után a géprablók Algériába irányították a gépet, és megérkezésük után menedékjogot kértek az észak-afrikai országtól. Az algériai hatóságok lefoglalták az egymillió dollárt, a pénzt a géppel együtt visszaszolgáltatták az Egyesült Államoknak, de a géprablókat hagyták futni. Néhányukat hat évvel később Párizsban tartóztatták le, de Wright holléte mind ez idáig ismeretlen volt.

Az élemedett korú bűnöző nemrég megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő rokonaival, és az FBI nyomozói így bukkantak a nyomára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik