Nagyvilág

DSK és a szobalány: immunitás kérdése

Dominique Strauss-Kahn az ellene benyújtott polgári peres kereset elutasítását kérte egy New York-i bíróságtól, mert benyújtása idején diplomáciai jogi mentességet élvezett.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának ügyvédje, William Taylor arra hivatkozott a kérelemben, hogy a nemzetközi jog szerint az IMF volt vezérigazgatója diplomáciai jogi mentességet élvezett a polgári peres eljárások alól, ami május 18-i lemondása után is érvényes volt, amíg vissza nem tért hazájába, Franciaországba.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen egy guineai származású szobalány, Naffissatou Diallo, nyújtott be kártérítési keresetet nemi erõszak miatt. Az ugyanebben az ügyben általa indított büntetõjogi eljárás nem jutott el vádemelésig, mert kétségek merültek fel szavahihetõségével kapcsolatosan.

Strauss-Kahn augusztus végén tért vissza Franciaországba, viszont Diallo augusztus 9-én nyújtotta be ellene a keresetet a bronxi szövetségi felsõbíróságon. A kereset szerint Strauss-Kahn május 14-én a New Yorki-i Sofitel szállodában “szándékosan, brutális és erõszakos módon szexuálisan bántalmazta”, és ezzel “megalázta, lealacsonyította, megsértette, és megfosztotta nõi méltóságától” Diallót.
A szobalány ügyvédje, Kenneth Thompson azonnal elutasította William Taylor érvelését. Szerinte a diplomáciai immunitásra való hivatkozás megbukik a bíróság elõtt, mert Strauss-Kahn nem diplomata, és saját elmondása szerint “személyes” ügyben járt május 14-én New Yorkban, ráadásul nem az IMF, hanem saját zsebébõl fizette a Sofitelben a szobát, és nyilvánvalóan személyes indíttatásból támadta meg védencét.

A volt IMF-vezér ügyvédjének érvelését a hírügynökségek által megszólaltatott jogi szakértõk sem tartják meggyõzõnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik