Nagyvilág

Befellegzett a “holtak uralmának”

Már élő emberek is szerepelhetnek amerikai bélyegeken.

Véget vet a “halottak uralmának” az amerikai posta, amely a jövőben lehetővé teszi, hogy élő embernek szentelt bélyegek is forgalomba kerüljenek. A hivatal javaslatokat vár, hogy ki kerüljön elsőként bélyegre – vált ismertté Washingtonban.

Az amerikai posta 2007. január 1-jétől érvényben lévő szabálya szerint neves ember leghamarabb csak az elhunyta után öt évvel kerülhetett bélyegre. Korábban ez tíz év volt, a hagyomány szerint csak az elnökök képeztek kivételt, őróluk egy évvel haláluk után bélyeggel emlékezik meg a posta.

A jövőben híres amerikai zenészeket, írókat, művészeket és sportcsillagokat, valamint más ismert embereket vesznek majd számításba a bélyegtervezéskor.

“Ez a módosítás lehetővé teszi számunkra, hogy különböző emberek előtt tisztelegjünk, és addig részesüljenek ebben, míg életben vannak” – fogalmazott Patrick Donahoe postavezér.

A hivatal bízik abban, hogy a változtatás révén sikerül kiterjeszteni a gyűjtők érdeklődését. A jelöltekről szóló javaslatokat a Facebook és a Twitter közösségi portálokon, az amerikai posta honlapján és természetesen levélben is várják.

Az ajánlóbizottság évente 40 ezer javaslatot kap, ezt szűkítik le ötvenre, a végső választást a posta feje hozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik