Nagyvilág

Több száz szakadár mondott le az erőszakról

Közleményben lemondott az erőszak alkalmazásáról a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet börtönökben raboskodó hétszáz tagja.

A foglyok egyúttal amnesztiát kértek maguknak a spanyolországi, illetve franciaországi kormányoktól. Úgy vélik, hogy így könnyebben elérhetik a baszk függetlenséget. A péntek éjjel kiadott közlemény megfigyelők szerint egy újabb ösztönző az ETA-nak arra, hogy feloszlassa magát. A madridi kormány szombaton figyelemreméltónak, de elégtelennek nevezte a kezdeményezést.

A közleményt aláíró, bebörtönzött ETA-tagok egyúttal csatlakoztak ahhoz a korszakos jelentőségű megállapodáshoz, amelyet tavaly év végén kötöttek egyes szakadár baszk pártok – főleg azok, amelyek az ETA betiltott politikai szárnyának, a Batasunának a maradékából alakultak meg -, és különböző polgári csoportok: E megállapodás szerint a baszk függetlenséget békés eszközökkel, nem pedig terrorcselekményekkel kell elérni.

A foglyok azonban odáig nem mentek el közleményükben, hogy szorgalmazzák a ETA feloszlatását, amit pedig Madrid követel. Viszont megismételték azokat a hagyományos követeléseket, amelyeket a spanyol kormány elutasít, például, hogy a baszkok hadd döntsék el maguk: elszakadnak-e vagy továbbra is Spanyolországhoz tartoznak.

Az ETA a hatvanas évek vége óta több mint 800 embert ölt meg akcióiban, melyeknek az volt a célja, hogy rákényszerítse a kormányt: engedjék a független Baszkföld létrehozását. A szervezet tavaly szeptemberben tűzszünetet, majd idén januárban végleges fegyverszünetet hirdetett, és kijelentette: hajlandó lehetővé tenni, hogy azt nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék. A spanyol kormány azonban elutasította az ajánlatot, mondván, hogy nem szerepel benne a szervezet teljes lefegyverzése.

Mindettől függetlenül az ETA az utóbbi években meggyengült, mert számos tagját elfogták, és több fegyverraktárát felszámolták Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is.

A madridi kormány szóvivője példa nélkülinek nevezte szombaton a foglyok közleményét. “Fontos, figyelemreméltó lépés, de még nem az, amelyet általában a társadalom és a kormány vár, mert nem pontosan körülírt, és nem azt jelenti be, hogy az ETA-nak vége” – mondta José Blanco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik