Külföld

Agyonnyomta a csõdtömeg a svájci bankigazgatót

admin
admin

2011. 09. 24. 13:31

Lemondott tisztségérõl Oswald Grübel, az UBS svájci bankóriás vezérigazgatója, hogy ezzel felelõsséget vállaljon a bankcsoport londoni befektetési részlegének botránya miatt: ez utóbbi egyik munkatársa felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel több mint kétmilliárd dollárnyi veszteséget okozott.

Az UBS felügyelõbizottsága a szombaton kiadott genfi közlemény szerint elfogadta a lemondást, s a bankcsoport európai vezetõjét, Sergio P. Ermottit bízta meg ideiglenesen a tisztség ellátásával.

Londonban másfél hete vették õrizetbe a legnagyobb svájci bank, az UBS befektetési részlegének egyik munkatársát, aki a cég gyanúja szerint felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletekkel hozzávetõleg 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott. A 31 éves Kweku Adoboli az UBS részvényderivatívákat forgalmazó londoni részlegének egyik igazgatója volt.

Az UBS egyébként több mint 50 milliárd eurót vesztett az amerikai nem elsõrendû – “subprime” – jelzáloghiteleket is tartalmazó befektetési termékek elértéktelenedése okozta pénzügyi válságban, és a bank a svájci állam segítségére szorult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.