Külföld

Törökország nyomás alá helyezné Izraelt

admin
admin

2011. 09. 23. 06:11

A török miniszterelnök szerint nyomást kell gyakorolni Izraelre, hogy kössön békét a palesztinokkal. Erdogan szerint a problémát az izraeli kormány jelenti.

Recep Tayyip Erdogan az ENSZ-közgyûlés 66. ülésszakának általános vitájában csütörtökön elmondott felszólalásban úgy fogalmazott, hogy a nyomásgyakorlással a nemzetek közössége megmutatná, hogy az izraeliek sem állnak a törvények felett.

“Törökország feltételek nélkül támogatja, hogy az ENSZ ismerje el a palesztin államot” – mondta Erdogan, hangsúlyozva, hogy az izraeliek és palesztinok valódi biztonságot csak a valódi béke felépítésével teremthetik meg. A török kormányfõ bírálta a világszervezetet, mert az szerinte nem nyújtott semmilyen segítséget, nem tett semmilyen intézkedést a palesztin lakosság humanitárius tragédiájának megoldására. Úgy vélte, hogy a nemzetközi közösségnek sürgõsen cselekednie kell, és “be kell gyógyítania ezt a sérülést”.

Az izraeli kormány nap mint nap olyan intézkedéseket tesz, amelyekkel inkább akadályozza a békefolyamatot, mintsem elõsegítené – tette hozzá, megismételve, hogy Izraelnek fel kell oldania a Gázai övezet zárlatát, valamint bocsánatot kell kérnie a blokád megtörésére készülõ nemzetközi hajóraj elleni kommandós akcióért, amelyben kilenc török állampolgár vesztette életét. Ankara azt is követeli, hogy Izrael kárpótolja a tavaly májusi incidensben elhunyt törökök családjait. Amíg Izrael nem teljesíti ezeket a követeléseket, Törökország nem hajlandó normalizálni a kétoldalú kapcsolatokat.

Az Európai Tanács elnöke a közvetlen izraeli-palesztin párbeszéd felvételét sürgette, jelezve, hogy az EU teljes mértékben elkötelezett a közel-keleti békefolyamat mellett. Herman Van Rompuy nem tett említést a francia államfõ javaslatáról, hogy köztes megoldásként Palesztina kapjon megfigyelõi státust az ENSZ-ben, és újítsák fel a béketárgyalásokat.

“Eljött az ideje a párbeszédnek és a tárgyalásoknak. Az emberek túl hosszú ideje szenvednek és élnek félelemben” – mondta a politikus, emlékeztetve az európai álláspontra, miszerint az 1967-es határok mentén kell kialakítani a két államot, kiigazítva a két fél által eldöntendõ területcserékkel.

Erdogan és Van Rompuy éles szavakkal illette Szíriát. A török miniszterelnök elfogadhatatlannak minõsítette a szíriai helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy minden csepp kiontott vér tovább szélesíti a kormányt és a népet elválasztó szakadékot. Az Európai Tanács elnöke pedig felszólította a világ országait, hogy csatlakozzon az európai szankciókhoz, amelyekkel nyomást gyakorolnak a kormányellenes tüntetéseket brutálisan elnyomó rendszerre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.