Nagyvilág

A palesztin elnök ma átadja a felvételi kérelmet az ENSZ-nek

Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ-közgyűlési beszéde előtt adja át az ENSZ-főtitkárnak a palesztin felvételi kérelmet.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet közlése szerint Abbász magyar idő szerint délután fél 6 órakor átadja át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a hatalmas politikai vihart kavart felvételi kérelmet. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló előzőleg, csütörtökön megerősítette, hogy Abbász “minden (főként amerikai) nyomás ellenére” benyújtja a kérvényt.

“Abbász elnök azután a palesztin vezetéssel tanulmányozza a lehetőségeket, különösen a Nicolas Sarkozy (francia) elnök által előterjesztett kezdeményezést” – mondta Erekát. A francia államfő a közgyűlésen azt javasolta, hogy a palesztinok ideiglenesen kapjanak “megfigyelő állami státust” az ENSZ-ben, és dolgozzanak ki menetrendet a végleges izraeli-palesztin békemegállapodás egy éven belüli megkötésére.

A francia köztársasági elnök javaslatát Izrael és Törökország elutasította. Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint “ez egy hamis jó ötlet, mert nem lehet fölégetni a lépcsőfokokat a palesztinok államhoz juttatásával, akárhogyan nevezzük is azt. Egy palesztin állam csak Izraellel kötött megállapodás eredménye lehet.”

Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes pedig csütörtökön Brüsszelben újságírókkal találkozva úgy vélekedett, hogy “amit Sarkozy Palesztinával kapcsolatban mondott, hasonló a Törökországgal kapcsolatos javaslatához, miszerint országunk ne legyen az Európai Unió teljes jogú tagja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik