Nagyvilág

Obama nemet mondott Abbásznak

Az amerikai elnök személyesen közölte Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetõjével, hogy ellenzi a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelmének benyújtását a Biztonsági Tanácshoz.

Barack Obama szerda este New Yorkban találkozott Abbásszal, és az egyórás eszmecserén nem született elõrehaladás a palesztinok kérelme ügyében – közölték fehér házi források.

A tervek szerint Abbász pénteken kéri a BT-t arra, hogy a testület teljes jogú tagállamként vegye fel a világszervezetbe Palesztinát. Az Egyesült Államok azonban már korábban többször jelezte: a BT állandó tagállamaként élni fog vétójogával, így a palesztin kérelem eleve kudarcra van ítélve.

Ha az ENSZ Közgyûlése a palesztin kérelem mellett szavazna, annak elfogadására a végsõ szót még mindig a BT-nek kell kimondania.

Obama az ENSZ-Közgyûlés idei ülésszakán szerdán felszólalva megismételte, szerinte az izraeli-palesztin konfliktusnak az ENSZ-szavazás helyett az érintett felek megállapodásával kell véget érnie. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú találkozóján melegen üdvözölte Obama szavait, a palesztinok viszont csalódottságukat hangoztatták.

A palesztinok jelezték, hogy készek Nicolas Sarkozy francia elnök átmeneti megoldási javaslatát fontolóra venni. Sarkozy indítványa értelmében alternatívát jelenthet, ha a palesztinok az ENSZ-Közgyûléstõl kérik: jelenlegi megfigyelõi státusukat emeljék a “nem tag megfigyelõ állam” státusra. Ezzel párhuzamosan pedig újítsák fel a tárgyalásokat Izraellel, hogy egy éven belül megállapodhassanak a végleges békeszerzõdésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik