Nagyvilág

Megérti a pápa az egyházat elhagyókat

Négynapos látogatásra Németországba érkezett XVI. Benedek. A pápa beszédet mondott a német parlamentben, sok képviselõ emiatt bojkottálta az ülést. A katolikus egyházfõ megértõen nyilatkozott azokról, akik elhagyják az egyházat.

XVI. Benedek olyan idõben érkezett szülõhazájába, amikor a német katolikus egyház súlyos válságban van. Tavaly kiderült, hogy egy berlini katolikus elitiskolában egyházi személyek évtizedekkel korábban sorozatos szexuális bûncselekményeket követtek el a diákokkal szemben. Több németországi katolikus intézményben hasonló szexuális visszaélésekre derült fény.

A botránysorozat bizalmi válságot okozott, a német katolikus egyházból tavaly több mint 180 ezren léptek ki. A katolikus egyházfõ együttérzõn nyilatkozott a kilépésekrõl.
„Megértem azokat az embereket, akik ilyen hírek hallatán azt mondják: ez már nem az én egyházam – mondta a pápa újságíróknak, útban Berlin felé a repülõgépen. Hozzátette: mindez elsõsorban azok esetében érthetõ, akik közel álltak a visszaélések áldozataihoz.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

XVI. Benedek délután beszédet mondott a Bundestagban. Mintegy 100 ellenzéki képviselõ bejelentette, hogy bojkottálja az ülést. Szerintük a program ellentétes az állam és az egyház szétválasztásának az alkotmányban rögzített elvével.

XVI. Benedek pápa a jogállam fontosságát, a jogalkotók felelõsségét hangsúlyozta a Bundestagban elhangzott beszédében.

A beszéd idejére különbözõ – a katolikus egyház politikája, elsõsorban szexuális tanai ellen tiltakozó – civil szervezetek tüntetést jelentettek be. Errõl XVI. Benedek úgy nyilatkozott, hogy ez normálisnak számít egy szabad társadalomban.

A pápa délelõtt találkozott Idõszerû politikai és gazdasági témákról, Európáról, valamint a nemzetközi pénzügyi válságról folytatott eszmecserét csütörtökön Berlinben Angela Merkel kancellár és XVI. Benedek pápa.

A kancellár elmondta: a pápát biztosította arról, hogy Németország számára az európai egyesülés alapvetõ, csakis az biztosíthatja a jólétet, a demokráciát és a szabadságot. Tájékoztatta a pápát a nemzetközi pénzpiaci helyzetrõl, illetve a válság megoldása érdekében tett erõfeszítésekrõl.
“Európa rendkívüli módon érdekelte az egyházfõt” – nyilatkozta Merkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik