Külföld

Bocsánatot kért náci múltjáért a Hugo Boss

admin
admin

2011. 09. 22. 21:00

Bocsánatot kért náci múltjáért a Hugo Boss német divatház, amely egyenruhákat gyártott a II. világháború idején.

A nagynevû cég azoktól az emberektõl kért bocsánatot, akiket üzemében dolgoztatott.

A Hugo Boss náci rezsimben játszott szerepérõl egy most megjelenõ könyvben olvashatnak az érdeklõdõk. A kötet a cég támogatásával készült. Roman Köster mûvében részletesen leírja, miként alkalmazott a háború idején kényszermunkásokat Hugo Ferdinand Boss Németország déli részén, Metzingenben üzemelõ gyára.

Boss 1931-ben csatlakozott a nemzetiszocialista párthoz (NSDAP), a pártmegrendelések segítettek neki elkerülni a csõdöt. Üzemében 140 kényszermunkás dolgozott a háború alatt, javarészt nõ. 1940 októbere és 1941 áprilisa között 40 francia hadifoglyot is dolgoztatott.

A Hugo Boss – amelyet a múltban gyakran csak Hitler szabójaként emlegettek – azért támogatta Köster kutatásait, hogy “világos és objektív” tényekkel szolgáljon a múltjáról szóló diskurzusban.

A cég weboldalán úgy fogalmazott, “legmélyebb megbánását” kívánja kifejezni azok felé, akik megszenvedték a Hugo Ferdinand Boss üzemének “nemzetiszocialista uralom alatti keménységét”.

A divatház az 1950-es évektõl gyártja világhírû öltönyeit, a kötet a márka 1924 és 1945 közötti éveivel foglalkozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.