Nagyvilág

Arcukat eltakaró muzulmán nőket ítéltek el Franciaországban

Ez az első alkalom, hogy egy francia bíróság a tavasszal elfogadott „burkatörvény” alapján ítélt el iszlám viseletbe öltözött nőket.

A Párizshoz közeli Meaux bírósága 120, illetve 80 euróra büntette csütörtökön azt a 32 és 36 éves nőt, akik májusban a város polgármesteri hivatala előtt arcukat eltakaró muzulmán öltözékben tüntettek a jogszabály ellen. A két nő azért választotta Meaux városát a tiltkozásra, mert a település polgármestere az áprilisban elfogadott törvény egyik legfőbb támogatója volt.

A vádlottak, Hind Ahmas és Najate Nait Ali késve érkeztek a bíróságra, így lemaradtak az ítélethirdetésről. Ügyvédjük, Yann Gré közlése szerint a két nő fellebbez az ítélet ellen, és készek az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulni.

Franciaország volt az első európai ország, amely törvényben tiltotta meg az arcot eltakaró ruhadarabok, így a burka és a nikáb viselését nyilvános helyen, azaz az utcán, a tereken, a pályaudvarokon, a repülőtereken, az üzletekben vagy a hivatalokban. A nikábon csak a szemek számára van egy keskeny rés, a tetőtől talpig a testet eltakaró burkát viselő nő pedig egy hálószerű szöveten át látja a környezetét.

A francia muzulmán vezetők egyébként úgy tartják, hogy az arc eltakarását nem írja elő az iszlám vallás, és a nikáb vagy a burka viselésére csak a szélsőségesek kötelezik a nőket. Az Európában legnagyobbnak számító, 5-6 milliós franciaországi muzulmán közösség tagjai közül a belügyminisztérium adatai szerint mintegy kétezer nő takarja el az arcát vallási okokból, de többségük a törvény életbe lépése óta megvált a fátyoltól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik