Nagyvilág

Tüntetés Kabulban a volt afgán elnök meggyilkolása miatt

A Rabbani ellen végrehajtott merénylet súlyos csapást jelent a tálibokkal megkezdett megbékélési folyamatra.

Több százan tüntettek szerdán Kabulban a merénylet áldozatául esett Burhanuddin Rabbani volt afgán államfő meggyilkolása miatt.

Rabbani az utóbbi időben az afgán béketanács elnökeként tevékenykedett, ez a testület egy ideje tárgyalásokat folytat a kabuli kormány ellen küzdő iszlamista felkelőkkel, a tálibokkal. A politikust – aki a nyolcvanas évek szovjet megszállása idején az afgán fegyveres lázadók vezetője, majd 1992-től 1996-ig államfő volt – kedden gyilkolták meg Kabul központjában lévő otthonában.

A terrorcselekményről időközben további részletek váltak ismertté. Az öngyilkos merénylő magát a tálibok küldöttének mondta, és ragaszkodott hozzá, hogy személyesen találkozzon Rabbanival. A béketanács vendégházában szállásolták el. Két napot várt arra, hogy Rabbani visszatérjen iráni útjáról – közölte szerdán Mohamed Iszmail Kaszamjár, a béketanács nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsadója.

“Az Esztmatullah néven azonosított merénylő a béketanács több tagjával kapcsolatba lépett, és azt állította nekik, hogy ő a tálib felkelés egyik fontos alakja, és csakis személyesen hajlandó Rabbanival beszélni” – mondta el a tisztségviselő. Beszámolója szerint a merénylő kedden Rabbanit otthonában kereste fel. Kezet fogott vele és eközben fejet hajtott előtte, és így Rabbani mellkasához közelítve felrobbantotta a turbánjába rejtett pokolgépet. A merényletben összesen öt ember vesztette életét, és súlyosan megsebesült Hamid Karzai államfő egyik tanácsadója.

A merénylet súlyos csapást jelent a tálibokkal megkezdett megbékélési folyamatra, valamint növeli a romló biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat Afganisztánban, ahonnan a külföldi csapatok most kezdik meg a kivonulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik