Nagyvilág

Tüntetők ostromolták az ukrán parlamentet

Afganisztáni veteránok és csernobili "lividátorok" tömege akart betörni az épületbe, amelyet végül megvédett a rendőrség.

Afganisztáni háborús veteránok és a csernobili katasztrófa következményeinek felszámolásában részt vevő “likvidátorok” rohamozták meg kedden a kijevi törvényhozás épületét, hogy megakadályozzák a kedvezményeik felszámolását célzó jogszabály elfogadását.

A parlament elé szervezett, rendőrségi becslések szerint is több ezres tüntetés résztvevőinek nem sikerült bejutniuk a törvényhozás épületébe, amelyet a rendfenntartók nagy erőkkel védtek, de azt elérték, hogy több képviselő, valamint a szociális ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettes is kiment hozzájuk. Szerhij Tihibko közölte a tüntetőkkel, hogy a parlament a héten nem fog végszavazni a törvénytervezetről, valamint munkacsoportot hoznak létre a tervezet további finomítására. A tömeg a bejelentést követően feloszlott.

A tüntetést az váltotta ki, hogy az ellenzéki BJUT-Batykivscsina párt, Julija Timosenko volt kormányfő blokkjának egyik politikusa, Andrij Pavlovszkij parlamenti képviselő élesen bírálta a hétfőn első olvasatban megszavazott törvénytervezetet, mivel az ukrán lakosság 16 kategóriájától, például afganisztáni veteránoktól és a csernobili atomkatasztrófa következményeinek felszámolásában részt vevő, még élő tűzoltóktól, katonáktól, a robbanáskor sugárfertőzést szenvedő emberektől vonná meg a szociális kedvezményeket.

Egyebek között megszűnne az ingyenes szanatóriumi kezelés, az üdülési jog, vagy az időközben felnőtt csernobili gyerekek térítésmentes továbbtanulásának lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik