Nagyvilág

Politikai vihar a nudista fotók miatt

A meztelen embertömegeket megmozgató projektjeirõl ismert Spencer Tunick amerikai fotós ezer embert gyûjtött össze a Holt-tenger izraeli partjára.

A projekt, amelynek megvalósításához egy magánstrandra érkeztek az önkéntes nudisták, heves kritikát váltott ki Izraelben. Ortodox rabbik és politikusok Szodoma és Gomorra eljövetelével riogattak, és jogi lépésekkel fenyegetõztek az akció megakadályozása érdekében.

“Az, hogy elfogadják-e az akciót, az adott ország nyitottságának és toleranciájának mércéje. A meztelen mûvészetet elfogadó ország nyitott, progresszív és ígéretes” – mondta el a 44 éves zsidó mûvész.

A fotográfus fotózott már Sydneyben, New Yorkban, Londonban, Barcelonában, Bécsben, Düsseldorfban és egy svájci gleccseren is.

A Holt-tenger projekt annak a kampánynak a része, amellyel a Holt-tengernek a világ természeti csodájaként való elismeréséért küzdenek. A lefolyástalan tó 417 méterrel a tengerszint alatt fekszik a világ legalacsonyabb pontjaként. Mivel a Jordán folyóból érkezõ vizet a környezõ mezõgazdasági területek öntözésére is használják, évek óta csökken a Holt-tenger vizének szintje. Amennyiben nem tesznek ellene valamit, a tó 2050-re teljesen eltûnhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik