Nagyvilág

Orvlövészek lõnek a tüntetõkre

Két nap alatt csaknem ötvenen meghaltak és százan megsebesültek a jemeni fõvárosban, amikor a biztonsági erõk többször is a tömegbe lõttek a tüntetéseken.

Legalább húsz újabb halálos áldozata van Szanaában a biztonsági erõk véres leszámolásának. Háztetõkrõl lõttek a jemeni elnök ellen tüntetõ tömegre a fõváros központjában, több járókelõ – köztük egy gyermek is – halálos sebet kapott.

„Kenyérért álltam sorba a két fiammal, amikor hallottam, hogy a nagyobbik kiabál. A kicsit fejbe lõtték” – mondta egy jemeni férfi a Reuters hírügynökségnek.

Több helyen is lövöldözés volt a kormánycsapatok és a tüntetõkhöz átállt katonák között. A BBC-nek arról számolt be egy szabadúszó újságíró, hogy Szanaában tucatjával szállítják a sebesülteket a helyszínen összetákolt „kórházakba”, hogy ellássák õket.

Tegnap 26-an meghaltak és több százan megsebesültek, amikor a biztonsági erõk tüzet nyitottak az emberekre az utóbbi hónapok legnagyobb tüntetésén. A kormányerõk könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a jemeni fõváros, Szanaa központjában lévõ “Változások terén”. A kormány tagadja a gyilkosságokat, azt állítja, hogy muzulmán szélsõségesek lõttek a tömegbe.

A téren február óta fiatalok táboroznak azt követelve, hogy Ali Abdalláh Száleh elnök 33 év után távozzon a hatalomból. Száleh Szaúd-Arábiában lábadozik egy júniusi bombamerénylet óta. A múlt héten alelnökére, Abdrabuh Manszur Hadira bízta a tárgyalásokat az ellenzékkel, amely azonban idõhúzásnak tartja a lépést, és azt követeli, hogy az egész jelenlegi vezetés mondjon le.

Jemenben a reformokat követelõ mozgalmat a törzsek hatalmi harca és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet térnyerése is bonyolítja.

Az elnök fia, Ahmed Száleh irányítása alatt álló elitegység, a Köztársasági Gárda több városban is harcban áll a helyi törzsekkel, miután azok közül sok az Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelõ tüntetõk mellé állt.

Az egyik jótékonysági szervezet szerint gazdasági összeomlás és élelmiszerválság fenyeget Jemenben. Az Oxfam arra hívta föl a figyelmet, hogy a jemeni lakosság egyharmada, 7,5 millió ember éhezik, ezért a nemzetközi közösségnek sürgõsen cselekednie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik