Nagyvilág

Obama deficitcsökkentő terve – új adók a gazdagokra

Az amerikai elnök 3 ezer milliárd dollárral csökkentené egy évtized alatt az államháztartási hiányt, főleg a gazdagok megadóztatásával.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn ismertette az államháztartási deficitcsökkentésre tett javaslatát, amelyet a törvényhozás deficitcsökkentéssel megbízott, hat demokrata és hat republikánus politikusból álló „szuperbizottságnak” nyújt be. Obama háromezer milliárd dollárt spórolna meg az elkövetkező tíz évben, amelynek a felét új adók formájában szedné be, elsősorban a gazdagoktól. .

Ajánlásainak ismertetésekor az amerikai elnök kijelentette: a deficit csökkentését csupán a kiadások visszafogásával nem lehet megoldani és a leggazdagabbaknak, illetve a vállalatoknak is “ki kell venniük saját részüket”. Obama célja egyebek között, hogy az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak fizessenek több adót, jövedelmüket legalább akkora adókulccsal terheljék, mint a középosztálybeliekét.

A kiadáscsökkentés oldalán az elnöki javaslatok között szerepel az idősek egészségügyi ellátásáról gondoskodó Medicare és a szegények egészségügyi ellátását fedező Medicaid költségeinek 580 milliárd dolláros lefaragása, valamint a tízéves időszak alatt az iraki és afganisztáni amerikai katonai kiadások ezer milliárd dolláros csökkentése, elsősorban csapatkivonás révén.

A terv 250 milliárd dollárt takarít meg egyéb programokon, így például a mezőgazdasági támogatások csökkentése révén is. A tervezet szerint azáltal, hogy jónéhány területen megtakarítanak, a kamatkiadások is több száz milliárd dollárral csökkennek a tízéves időszak alatt.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke máris bírálta az elnöki javaslatokat. Boehner szerint a csomag nem kezeli a hosszú távú problémákat, és alapvető hibája, hogy adóemeléssel próbálja betömni a lyukakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik