Nagyvilág

5 ezernél több áldozata is lehet a szír rezsimnek

Az ENSZ által becsültnek akár a duplája is lehet a szíriai demokráciapárti tüntetõk elleni kegyetlen hatósági fellépés halálos áldozatainak a száma - írta a GlobalPost amerikai hírportál egy vezetõ szíriai jogvédõ szervezet adataira hivatkozva.

Az Avaaz palesztinbarát civil szervezet az Insan nevû szíriai emberi jogi csoporttal közösen készített jelentésében arról számolt be, hogy a rezsimellenes megmozdulások márciusi kezdete óta – az ilyen esetekben elõírt procedúrát követve, azaz három forrásból (közvetlen hozzátartozó és két másik, az illetõvel kapcsolatban állt személy) ellenõrzött adatok szerint – 3004 emberrel végeztek a szíriai kormányerõk.

További 2356 személyrõl annyit tudni, hogy ez idõszak alatt halt meg, de az esetükben még nincs alátámasztva három oldalról, hogy valóban a rezsim erõszakos leszámolása során vesztették életüket.

Ha utóbbi adatot is igazolják az említett kritériumok szerint, akkor a halálos áldozatokra vonatkozó, így kapott 5360-as adat messze meghaladja az ENSZ emberi jogi ügynökségének (UNHR) 2600 fõs becslését, nem is beszélve a Bassár el-Aszad vezette rezsim által hivatalosan közölt – összesen 1400 elhunyt személyrõl szóló – statisztikáról.

A dokumentumból kiderül, hogy a szíriai kormányerõk országszerte 127 településen kegyetlenkedtek a tüntetõkkel szemben. A jelentés ezenkívül kitér arra is, hogy március óta további 3 ezer embert eltûntként tartanak nyilván a közel-keleti országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik