Nagyvilág

Tüntetők akarták bevenni a világ pénzügyi fővárosát

"Kapzsiságellenes tüntetők" megpróbálták elfoglalni a Wall Streetet.

Több száz tüntető gyűlt össze a New York-i Wall Street közelében, hogy elfoglalja a pénzvilág jelképévé vált utcát, tiltakozásul a kapzsiság, a korrupció és az amerikai szociális kiadások megnyirbálása miatt. A többségében fiatal tüntetők anarchista csoportok és az Adbuster című portál felhívására tartották meg a demonstrációjukat.

A tüntetők szerettek volna letáborozni a New York-i értéktőzsdének is otthont adó Wall Streeten, amíg a közvélemény fel nem figyel a – szerintük a gazdagoknak és hatalmasoknak kedvező – pénzügyi rendszer elleni tiltakozásukra. A szervezők abban reménykedtek, hogy a Wall Streetet “amerikai Tahrír térré” változtathatják – utalva arra, hogy demokráciakövetelő tüntetők az év elején a kairói Tahrír téren tartott tüntetéssorozattal buktatták meg Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt.

A rendőrség azonban jóval a tüntetők érkezése előtt lezárta a Wall Streetre és környékére vezető utakat, megakadályozva ezzel a Wall Street “bevételét”. A tüntetés egyébként sem érte el a szervezők által remélt létszámot. Szombaton déltájban mintegy hétszáz tüntető – köztük sok ember hálózsákkal felszerelkezve – keresett táborhelyet a New York-i értéktőzsde közelében, miközben a szervezők húszezer demonstrálót reméltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik