Külföld

A romák ellen tüntettek Észak-Csehországban

admin
admin

2011. 09. 17. 20:41

Mintegy 500 fõs tömeg tüntetett szombaton az észak-csehországi Varnsdorfban a helyi romák ellen.

A menet, amelyhez szélsõjobboldali elemek is csatlakoztak, egy zömmel romák lakta munkásszállóhoz vonult, ám ott megállásra késztette õket a rendõrök sorfala. Ekkor továbbhaladtak a város központja felé, a polgármester lemondását követelve. Mivel erre az útvonalra nem adott ki tüntetési engedélyt a rendõrség, a hatóság felszólította a részvevõket, hogy oszoljanak szét és menjenek haza.

Az utóbbi idõben egyre nõtt a többség és a roma kisebbség közötti feszültség Észak-Csehországban, fõleg Novy Bor, Rumburk, Sluknov és Varnsdorf településeken. A helybéliek a bûnözés terjedésére panaszkodnak, amely szerintük a romák számlájára írandó.

Augusztusban két összecsapás volt romák és csehek között. A helyi lakosság és a régióba az utóbbi két-három évben nagy számban betelepült romák közötti feszültség azután robbant ki, hogy roma fiatalok csoportjai legalább két esetben késekkel, vasdorongokkal, üvegekkel felszerelkezve helyi fiatalokat bántalmaztak, akik közül néhányan súlyosan megsérültek.

A hatóságok a támadásokat “rasszista indítékúnak” minõsítették, a belügyminisztérium ezt követõen 50 tagú kommandós egységet küldött a rend fenntartására. A rendõrség eddig hét roma támadót vett õrizetbe, és eljárást indított ellenük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.