Nagyvilág

Meg akarták ölni a Mohamed-karikatúra alkotóját

A norvég rendõrség õrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsít, hogy meg akarta ölni a Mohamed-karikatúrájáról elhíresült dán rajzolót, Kurt Westergaardot.

A titkosszolgálat információi szerint egy norvég állampolgár az oslói irodalmi székházban tartandó könyvbemutató közben akart merényletet elkövetni a 76 éves karikaturista ellen – írta a Dagbladet címû oslói lap.

A rajzoló a dán és a norvég titkosszolgálat kérésére a tervezettnél egy nappal elõbb elutazott a norvég fõvárosból. Hirtelen elutazását egészségi problémákkal indokolta, ám utóbb egy norvég rádióállomásnak nyilatkozva beismerte, hogy errõl szó sem volt.

A Dagbladet értesülései szerint a 30 éves letartóztatott egy közismert norvég bûnözõ, aki egy csoport élén tervezett merényletet Westergaard ellen: e célból automata fegyvereket és robbanóanyagokat szereztek be.

A dán karikaturista 2010 januárjában hajszál híján gyilkosság áldozata lett. Házába egy késsel és baltával felfegyverkezett szomáliai iszlamista hatolt be, miután betörte a bejárati ajtó üvegtábláját, majd “bosszú” és “vér” szavakat kiabálva megpróbálta fölfeszíteni a házban kialakított “pánikszoba” ajtaját, ahová a karikaturista bezárkózott.

A telefonon értesített rendõrök, akikre szintén rátámadt a szomáliai, végül lábon és karon lõtték a behatolót. Utóbb az ügyészség kettõs gyilkossági kísérlet miatt emelt vádat ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik