Nagyvilág

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Lettországban

A polgárok nem egészen egy év alatt másodszor járulhatnak az urnákhoz, hogy megválasszák a 100 fős törvényhozás tagjait.

A voksolás két nagy kérdése: a helyi oroszok pártjának a szereplése és az oligarchák befolyásának a megtörése. A balti ország jelenlegi kormányfője, Valdis Dombrovskis vezette Egység blokk és a volt elnök, Valdis Zatlers irányította Reformpárt alkotta szövetség képezheti várhatóan az új kormány magját, de korántsem biztos, hogy megszerzik a parlamentben a többséget.

A közvélemény-kutatási adatok szerint jelenleg a helyi oroszajkú lakosság támogatását élvező Harmónia Központ kaphatja a legtöbb szavazatot. A magát balközép irányultságúnak beállító Harmónia Központ igyekszik az ország etnikai megosztottságára játszani, de az a feltételezés, hogy Moszkva befolyása alatt áll, s az esetleges koalíciós partnerekkel folyó gazdaságpolitikai vitája könnyen megakadályozhatja, hogy bekerüljön a kormányba.

Lettország 2,2 millió lakosának egyharmada oroszajkú, és ennek a rétegnek a fele szavazati joggal is rendelkezik. A fővárosban a Harmónia Központ az úr, hiszen a párt vezére, a 35 éves Nils Usakovs Riga főpolgármestere. Nagy kérdés tehát, hogy a Harmónia mire lesz képes jobbközép ellenfeleivel, de lehetséges koalíciós partnereivel szemben.

Dombrovskisnak és Zatlersnek egy kikötése van: szó sem lehet koalíciókötésről az ország gazdaságát behálózó oligarchákat képviselő pártokkal. Elemezők szerint a dúsgazdag üzletemberek tetemes vagyonukat arra használják, hogy minél nagyobb befolyásra tegyenek szert a politikai életben, saját és szövetségeseik érdekeinek az érvényesítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik