Nagyvilág

Lemond a kormányfõ Dániában

Az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció kerül hatalomra.

Elismerte Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, hogy jobbközép kormánykoalíciója vereséget szenvedett a csütörtökön tartott parlamenti választásokon. A kormányfõ este már be is jelentette a TV2 dán tévécsatornának, hogy kormányának nincs parlamenti támogatottsága, ezért pénteken benyújtja lemondását a királynõnek.

A választások eredményeként az ellenzéki szociáldemokraták vezette koalíció kerül hatalomra. A szociáldemokraták vezetõje, Helle Thorning-Schmidt pártja ünneplõ tagjai elõtt közölte, hogy a kormányba bevonják a Szociálliberális Pártot is.

A péntekre virradóra ismertetett legfrissebb részeredmények alapján a baloldali koalíció 92 mandátumot szerez a 179 tagú dán parlamentben, az eddig parlamenti kisebbségben – a populista Dán Néppárt külsõ támogatásával – kormányzó jobbközép koalíció pedig 87 helyet kap. Amennyiben a hivatalos végeredmény ezt megerõsíti, úgy tízéves jobboldali kormányzás után Helle Thorning-Schmidt lesz a következõ miniszterelnök, egyben az elsõ nõ a dán kormány élén.

Az új kormányra nagy feladat vár: január elsején hat hónapra Dánia veszi át az EU soros elnökségét. Az új kabinet visszavonhat néhány gazdasági megszorító intézkedést, amelyet Rasmussen kormánya vezetett be az európai adósságválság miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik