Nagyvilág

Észak-koreai aktivista elleni merényletkísérlet Szöulban

Mérgezett tűvel akart megölni egy észak-koreai szökevényt egy másik észak-koreai Szöul egyik metrómegállójánál.

A feltételezett merényletkísérletet a dél-koreai titkosszolgálat akadályozta meg – jelentette a Yonhap hírügynökség. A támadó, akit a hírügynökség csak An néven említ, állítólag Phenjan utasítására mérgezett tűvel akart végezni Pak Szang Hak neves észak-koreai disszidenssel.

An, aki valamikor az észak-koreai különleges fegyveres erők tagja volt, a kilencvenes évek végén szökött délre, de azután szem elől vesztették. Februárban hallottak róla újra a dél-koreai hatóságok, miután ő követelte Paktól, hogy találkozhasson vele.

Az aktivista a kémelhárítás tanácsára nem ment el a nemrég megbeszélt találkozóra. A titkosszolgálat gyanúja beigazolódott, és a mérgezett tűvel és egyéb támadóeszközökkel felszerelkezett Ant letartóztatták.

Pak léggömbökkel juttatja át a határon az észak-koreai vezetőket bíráló üzeneteit. Phenjan rendszeresen tiltakozik a délről érkező propagandaanyagok ellen.

Észak-Korea a múltban többször küldött ügynököket a legjelentősebb szökevények meggyilkolására. A legismertebb eset az volt, amikor Kim Dzsong Il észak-koreai vezető első feleségének délre szökött unokaöccsét 1997-ben lakása előtt lelőtték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik