Nagyvilág

OECD: nem csökken a munkanélküliség

Nem számít a jelenlegi, magas munkanélküliségi szintek gyors csökkenésére a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD); a kormányoknak munkahelyteremtést ösztönzõ intézkedéseket kell hozniuk - közölte a szervezet.

Éves munkaerõ-piaci jelentésében a párizsi székhelyû szervezet tudatta, hogy július végén mintegy 44,5 millió munkakeresõ volt a szervezethez tartozó 34 fejlett államban, ami 13,4 millió fõvel több a válság elõtti szintnél. “A kormányoknak nem szabad egy helyben toporogniuk” – fogalmazott az elemzésben Angel Gurría, az OECD fõtitkára. “A tartósan magas munkanélküliségi szintek csökkentése, a munkaerõ-piaci lehetõségek javítása és a megfelelõ szociális hálók biztosítása a politikai célkitûzések legfontosabbjai között kell szerepelnie” – tette hozzá.

Az OECD szerint különösen fontos lenne a munkahelyteremtés abban a hat euróövezeti államban (Észtország, Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia), ahol 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Megjegyzik ugyanakkor, hogy az amerikai munkanélküliek aránya is “makacsul 9 százalék felett ragadt”. A szervezet szerint a legaggasztóbb a tartósan munkanélküliek számának növekedése. A szervezet szerint az egy évnél hosszabb ideje munkát keresõk aránya a teljes munkanélküli csoporton belül több mint megháromszorozódott, átlagosan 30 százalékon áll. Spanyolországban a 40 százalékot is meghaladja ez a mutató.

Az OECD megállapítja, hogy a kormányzati támogatás lehetõségeinek csökkenésével az államoknak arra kell törekedniük, hogy költséghatékony, jól megtervezett, a leginkább kitett csoportokon segítõ intézkedésekkel álljanak elõ. Az OECD fõtitkára értékelésében példaként említette az amerikai elnök, Barack Obama munkaerõ-piaci törvényét, amely munkáltatók adóterheit csökkenti, ha bõvítik munkaerejük létszámát. Az OECD kulcsfontosságúnak tartja a fiatalok munkához segítését. A szervezet tagállamaiban, az elsõ negyedévben a 15-24 éves korosztályban 17,4 százalék volt a munkanélküliek aránya szemben az idõsebb korcsoportok 7 százalékos mutatójával. “Közelíteni kell az oktatási intézmények által tanítottakat a valódi munkaerõ-piaci követelményekhez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik